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"Rheinfränkisches
Kochbuch
(about 1445)"


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THE COOKERY BOOK: Among the oldest and most important German cookery books is a collection of 76 recipes in the manuscript "Ms. germ. fol. 244" of the Staatsbibliothek Preußischer Kulturbesitz in Berlin (15th century). Recently, a facsimile of the cookery book together with my edition (transcription, translation, notes, about the dialect, glossary; plus an article by Trude Ehlert) has been published by Tupperware, Germany.
(Editorial matters and commentary in German.)

AVAILABILITY: The facsimile was given by Tupperware, Germany, as a donation to about 2300 public libraries throughout Germany.

A sufficient number of additional copies is available via any international bookseller or directly from the publisher:

Ludwig Auer Verlag
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BIBLIOGRAPHICAL DATA:

Rheinfränkisches Kochbuch (um 1445).
Hg. von Hans Robert Adelmann.
Kulturhistorische Würdigung von Trude Ehlert.
Text, Übersetzung, Anmerkungen und Glossar von Thomas Gloning.
Frankfurt a.M./ Donauwörth 1998.
ISBN: 3-403-03131-4
DM 78,--
Format: about 37/28 cm; 137 p.

CONTENTS/INHALT:
Vorwort (Hans Robert Adelmann)
Faksimile
I. Text der Rezepte (Thomas Gloning)
II. Übersetzung (T.G.)
III. Zur Einrichtung von Text, Übersetzung, Anmerkungen usw. (T.G.)
IV. Anmerkungen (T.G.)
V. Zum Schriftdialekt (T.G.)
VI. Glossar und Stellenverzeichnis (T.G.)
VII. Quellen, Hilfsmittel und Literatur (T.G.)
VIII. Zur Bedeutung des rheinfränkischen Kochbuchs in der mittelalterlichen Kochbuchüberlieferung (Trude Ehlert)
IX. Zu den Abbildungen (Hans Robert Adelmann)

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